GAZİ KASABASI FORUM Web Designed By Mehmet

GAZİ KASABALILARIN BULUŞACAGI TEK ADRES
 
AnasayfaGaleriSSSAramaÜye ListesiKullanıcı GruplarıKayıt OlGiriş yap
Yeni mekanımız olan facebook.com/develigazimahallesi adresine bekleriz. by mehmet 18/08/2017

Paylaş | 
 

 ***Arabaşı***

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Administrator
Administrator
avatar

Mesaj Sayısı : 52
Kayıt tarihi : 08/01/09

MesajKonu: ***Arabaşı***   Çarş. Ocak 14 2009, 18:11

Arabaşı adı nereden geliyor acaba? Hiç merak ettiniz mi?
ARAB’ın böyle bir aşı olmadığı malum... hepimiz biliriz. Hem kış günlerinin yiyeceği diye lezzetini duya duya içeceğiz, hem de genellikle sıcak ülkelerde yaşayan ARAB’ın aşı diyeceğiz. Olmayacak şey... O halde ne ?

“Arabaşı bilindiği gibi ve öncelikle ARABIN AŞI değil. Kaynar kıvamdaki acılı çorbayı, buram - buram sıcakta, arap nasıl içsin? Hem o sıcakta hamur tutar mı?

Arabaşı’nın Aş ile de ilgisi yok. Yani ARA AŞI da değil...

Bu çorbamızın adı yine bize ait. Arabaşı bizim birlik ve beraberliğimizden kaynaklanmıştır. Hani aynı yaş grubundan ve arkadaş olanlar, zaman - zaman yemekli davetlerde bir araya gelirler, sıra geceleri düzenlerler ve bu daveti;

Bu akşam çorbayı bizde içeceğiz... Diye yaparlar ya!

İşte tatlısı, tuzlusuyla çeşitli yemeklerin , tatlıların yendiği, bu sofralardaki eksiklik ve fazlalık görüntüsünü önlemek ve sıra gecelerine katılanlar arasındaki fakir-zengin ayırımını ortadan kaldırmak için herkesin rahatlıkla yiyip-içebileceği çorbada karar kılınmış ve çorba içilir hale gelmiştir.

Sıra dediğimiz, haftada bir veya belirli ARA ile yapılan bu kış günü gecesi toplantılarında, yemek yerine çorba içilmeye başlanmıştır. (Günümüzde sıra geceleri halen yapılmaktadır. ) Zevkli ve eğlenceli geçen o gecenin sonunda, gelecek toplantının, sıranın ne zaman yapılacağı ve çorbanın kimde içileceği sorulur ve sıra gecesine ara verilmiş olurdu.

Bundan sonra sıra kimde? Yani ARA’nın BAŞ’ı (davet sahibi) kim olacak? Diye sorulurdu.

İşte Arabaşı çorbasının adı ARA BAŞI buradan gelmektedir.

Günümüzde soğuk kış gecelerinde “Arabaşılı sıra geceleri “ halen yapılmaktadır.


GEREKLİ MALZEME
2 bardak un

4 kaşık yağ

3 bardak tavuk suyu

1 kaşık salça ya da 3 domates

1 piliç

Yeterince toz kırmızı

biber

Yeterince tuz.

YAPILIŞI

Evvelden temizlenmiş piliç bütün olarak haşlanır. Eti iyice yumuşatılır.

Bir tepsiye şöyle Arapaşı yapılır: "İki bardak elenmiş un bir buçuk bardak su içerisinde karıştırılarak eritilir. Sonra üç bardak piliç suyu ile ateşte tuzu da katılarak koyuca bir bulamaç yapılır. Büyükçe bir tepsiye dökülür, düzgünce yayılır, soğutulur."

Bir tencerede üç kaşık yağ kızdırılır. Iki fincan un hafifçe kavrulur. Uzerine tuz ve dört bardak piliç suyu, acı kırmızı biber katılır, karıştırılı r, kaynatılır. Böylece çorba hazırlanmış olur. Bu çorbanın içerisine pişen pilicin etlerinden küçük parçalar halinde kemiksiz olarak katılır.

Tepsinin içerisindeki unlu bulamaç masanın üzerine konur. Çorba da küçük kaplara katılarak servis yapılır. Çorba çok sıcak, Arapaşı soğuk olur. Sofradakiler sinide önlerine düşen kesilmiş parçalardan alarak sıcak çorbaya batırır öyle yerler
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://www.gazili38.yetkinforum.com
 
***Arabaşı***
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GAZİ KASABASI FORUM Web Designed By Mehmet  :: Gazi Belediyesi Hakkında.. :: Genel Bilgiler-
Buraya geçin: